Vi er stolte over å ha så mange kvinnelige ledere

I Nærbutikken blomstrer det kvinnelige lederskapet. Vi har kvinnelig butikksjef i over halvparten av butikkene.

– Vi er veldig stolte av at vi har så mange kvinnelige ledere i våre butikker, forteller kjededirektør i Nærbutikken, Kjetil Flåtrud.

Han er glad for at han har så mange dyktige kvinner på laget. Nærbutikken har 162 butikker rundt om i landet og i 96 av dem er det en kvinnelig butikksjef, det betyr at nesten 60 % av butikkene har kvinnelig leder.

Suksesshistorie i nord
Synøve Vassvik bodde i Oslo og var ferdig utdannet bioingeniør da hun og mannen begynte å tenke på å få barn. De ville bo nærmere familien og ville at barna skulle vokse opp slik de selv hadde gjort. Dermed gikk flyttelasset nesten så langt nord som du kan nå, til Gamvik. 

– Etter en stund ble den lokale butikken lagt ut for salg og da slo vi til. Vi gikk jo løs på noe vi ikke hadde peiling på i det hele tatt, men drømmen var der. I en gammel klassebok jeg fant igjen fra da jeg var liten hadde jeg skrevet at jeg ville bli butikkdame når jeg ble stor, ler Synøve.

Og jobben som «butikkdame», eller rettere sagt butikksjef, har hun taklet meget godt i de 20 årene hun har holdt på. På de siste 12 årene har Nærbutikken Gamvik doblet omsetningen, og hele butikken er pusset opp. Synøve forteller at de nå både har post i butikk og pub i butikk.

– Det er en glede at vi får det til å fungere her oppe. At omsetningen er så god at vi kan tilby gratis kaffe til alle som kommer innom betyr veldig mye. Dette er jo en av bygdas få sosiale møteplasser, forteller butikksjefen.

 

Følger med på alle merkedager
Og hun er ikke i tvil om at hun har havnet på riktig plass.

– Jeg elsker system, jeg elsker å fylle på varer i hyllene og ha alt på stell. Det er deilig å være selvstendig og ha muligheten til å bestemme sin egen arbeidsdag til en viss grad, forteller hun.

Men det har ikke kommet gratis og det kan være krevende å drive butikk på et lite sted. Hun og mannen har tre barn og den yngste vokste opp i butikken ettersom bygda ikke hadde noen barnehage på det tidspunktet. Synøve passer også på å følge med på alle merkedager i bygda slik at hun ikke skal gå tom for varer.

– Hvis noen skal ha et 70-årslag kommer de til butikken og trenger ti fløtekartonger, da må jeg ha bestilt opp ekstra for ikke å gå tom, vi har kun varelevering en gang i uka. Jeg har derfor gjort det til en vane å følge med på alle bursdager, slektstreff og andre begivenheter som skjer i bygda, forteller Synøve Vassvik.

Men selv om det til tider er tøffe tak er hun ikke i tvil om at hun vil anbefale andre kvinner denne jobben.

– Det gir selvtillit. Da jeg begynte var jeg veldig usikker, men jeg har vokst på disse årene og jobbet på meg masse selvtillit. Å jobbe i butikk er så mye mer enn å sitte i kassa og det er veldig mye organisering. Det er jeg god på og det tror jeg mange andre kvinner også er, avslutter hun. 

Kvinnene gjør det godt
Det kan driftsdirektør i Nærbutikken, Marianne Schulstad Johannessen, si seg enig i. Hun er ikke i tvil om at det er flott med så mange kvinnelige butikksjefer, ikke minst er det god butikk.

– Vi ser tydelig hos oss at det er kvinnene som er mest fremoverlente og leverer best resultater, forteller hun.