Vi er stolte over å ha så mange kvinnelige ledere

Siv By sammen med butikkmedarbeider Rune Falstad på Nærbutikken Ekne.
Siv By sammen med butikkmedarbeider Rune Falstad på Nærbutikken Ekne.
I Nærbutikken blomstrer det kvinnelige lederskapet. Vi har kvinnelig butikksjef i over halvparten av butikkene.

– Vi er veldig stolte av at vi har så mange kvinnelige ledere i våre butikker, forteller kjededirektør i Nærbutikken, Kjell Arne Bjerklund.

Han er glad for at han har så mange dyktige kvinner på laget. Nærbutikken har 162 butikker rundt om i landet og i 96 av dem er det en kvinnelig butikksjef, det betyr at nesten 60 % av butikkene har kvinnelig leder.

Fra IKEA til Nærbutikken
Siv By hadde jobbet som interiørarkitekt hos IKEA i mange år da hun i fjor høst oppdaget at den lokale butikken skulle legges ned. Et brennende engasjement og patriotisme for hjembygda fikk henne til å ta affære.

– Da det ble kjent at den lokale butikken skulle legges ned ble jeg redd for hva som skulle skje med butikkbygget. Det er jo selve inngangsporten til bygda vår. Her bor vi 750 mennesker og jeg syntes det var helt tragisk at vi ikke skulle ha en nærbutikk, forteller Siv By.

Slik gikk det til at interiørarkitekten, som tidligere jobbet som konditor, sa opp jobben på IKEA og ble butikksjef på Nærbutikken Ekne. 

– Jeg storkoser meg i butikken og synes det er veldig spennende med kunder og det å hele tiden jobbe for å finne de beste løsningene for dem. Det er så travelt og gøy å jobbe i en liten butikk. Jeg liker jo egentlig å ha kontroll på alt, men det har jeg jo ikke, ler Siv By.

Brenner for bygda
Hun har tatt med seg kunnskapen fra sin tidligere jobb og har bygget en egen café i butikken. Her er det lunt og nært slik at alle skal føle at det er tid til å sette seg ned å slå av en prat på Nærbutikken Ekne. Siv har også jobbet for at butikken kan fungere som et springbrett for de unge i bygda. Med stort og smått har hun ti ansatte under seg. 

– Jeg synes det er flott å kunne lære opp de unge og gi de muligheten til å få arbeidserfaring. Kanskje vil deltids- eller sommerjobben de hadde her gjøre det enklere å få andre jobber senere, forklarer Siv.

Hun vil anbefale alle kvinner å ta ledelsen og sier det er en herlig følelse å lykkes med en bedrift. Selv er hun opptatt av at alle i butikken skal være inkludert og delaktig i alt som gjøres i butikken.

– Det er en styrke at alle kan alt, i tillegg har jeg fokus på at vi skal ha mye humor og at vi skal legge til rette for hverandre i hverdagen for at alle skal få kabalen til å gå opp.

Og hun tror kvinner har noen egenskaper som gjør de ekstra godt egnet som ledere.

– Jeg tror mange kvinner er detaljorienterte og det er positivt. I en liten nærbutikk er det ofte de små tingene som teller. Også tror jeg kvinner er bedre enn menn på å gjøre det vi får beskjed om. Skal vi ha fokus på avokado en uke så gjør vi det fullt ut, det er ikke noe halvveis her i gården, smiler Siv By.

Kvinnene gjør det godt
Det kan driftsdirektør i Nærbutikken, Kjetil Flåtrud, si seg enig i. Han er ikke i tvil om at det er flott med så mange kvinnelige butikksjefer, ikke minst er det god butikk.

– Vi ser tydelig hos oss at det er kvinnene som er mest fremoverlente og leverer best resultater, sier han.

Suksesshistorie i nord
Synøve Vassvik bodde i Oslo og var ferdig utdannet bioingeniør da hun og mannen begynte å tenke på å få barn. De ville bo nærmere familien og ville at barna skulle vokse opp slik de selv hadde gjort. Dermed gikk flyttelasset nesten så langt nord som du kan nå, til Gamvik. 

– Etter en stund ble den lokale butikken lagt ut for salg og da slo vi til. Vi gikk jo løs på noe vi ikke hadde peiling på i det hele tatt, men drømmen var der. I en gammel klassebok jeg fant igjen fra da jeg var liten hadde jeg skrevet at jeg ville bli butikkdame når jeg ble stor, ler Synøve.

Og jobben som «butikkdame», eller rettere sagt butikksjef, har hun taklet meget godt i de 17 årene hun har holdt på. På de siste ti årene har Nærbutikken Gamvik doblet omsetningen, og hele butikken er pusset opp. Synøve forteller at de nå både har post i butikk og pub i butikk.

– Det er en glede at vi får det til å fungere her oppe. At omsetningen er så god at vi kan tilby gratis kaffe til alle som kommer innom betyr veldig mye. Dette er jo en av bygdas få sosiale møteplasser, forteller butikksjefen.

 

Følger med på alle merkedager
Og hun er ikke i tvil om at hun har havnet på riktig plass.

– Jeg elsker system, jeg elsker å fylle på varer i hyllene og ha alt på stell. Det er deilig å være selvstendig og ha muligheten til å bestemme sin egen arbeidsdag til en viss grad, forteller hun.

Men det har ikke kommet gratis og det kan være krevende å drive butikk på et lite sted. Hun og mannen har tre barn og den yngste vokste opp i butikken ettersom bygda ikke hadde noen barnehage på det tidspunktet. Synøve passer også på å følge med på alle merkedager i bygda slik at hun ikke skal gå tom for varer.

– Hvis noen skal ha et 70-årslag kommer de til butikken og trenger ti fløtekartonger, da må jeg ha bestilt opp ekstra for ikke å gå tom, vi har kun varelevering en gang i uka. Jeg har derfor gjort det til en vane å følge med på alle bursdager, slektstreff og andre begivenheter som skjer i bygda, forteller Synøve Vassvik.

Men selv om det til tider er tøffe tak er hun ikke i tvil om at hun vil anbefale andre kvinner denne jobben.

– Det gir selvtillit. Da jeg begynte var jeg veldig usikker, men jeg har vokst på disse årene og jobbet på meg masse selvtillit. Å jobbe i butikk er så mye mer enn å sitte i kassa og det er veldig mye organisering. Det er jeg god på og det tror jeg mange andre kvinner også er, avslutter hun.